Storage facility with fire station possible in McCall

Date:

🔥HOT DEAL! Save $25 on BoiseDev membership.
Great benefits, and you help support our work. 

A project that has received backlash from the McCall community was back in front of planning and zoning earlier this month.

Stor-It Self Storage is looking to expand further on Elo Road. The applicant originally planned to add an additional 668 storage units but has now reduced the number by about 200 after hearing from the community.

The original application included a fire station, which applicant Jeff Hatch of ​​Hatch Design Architecture said still could be on the table depending on feedback.

Hatch said the shell for the station would be used as a fire department storage facility until the city and fire department feel comfortable permanently expanding in the area. 

“This would look like a fire station. It would be built out as a shell and the back 20 feet of it would be set up to accommodate offices in that future,” he said. “So it’s built for the utility and when the other growth in the city’s comfort level for extending that service to the residents of that area. It would be able to accommodate that.”

The majority of citizens who called, wrote in, or showed up to the meeting to comment were against the expansion. They cited various problems from the development lacking cohesion with the neighborhood and it not fitting the comprehensive plan.

“I am looking at the storage units from my house, the ones that are already there that you’re going to add to possibly, and I’m sorry, they’re not all that attractive, even right now,” neighbor Liz Ruhkala said. “I’m still totally against this. Of course. It’s just the wrong place for more storage units. These original ones shouldn’t have been there in the first place.”

However, there was some support for the application – especially after the modifications. 

“As much as there’s a housing crisis in McCall, there’s a storage crisis. So it’s ironic we talk about the Maple Grove location for storage, because that’s where my storage unit is. Every time I need something. I have to make a four-hour drive,” resident Dan Brown said. “And nobody wants something commercial or unattractive in their neighborhood. Now I understand that. And it looks like a lot of those things have been addressed from the renderings.”

The commission continued the project to October to give the applicant more time to make adjustments and talk to the neighborhood.

Autum Robertson - BoiseDev Reporter
Autum Robertson - BoiseDev Reporter
Autum Robertson is a BoiseDev reporter focused on Meridian and McCall. Contact her at [email protected].

Start your day with all the local news you need.
Delivered by email M-F at 6am. FREE!

Unsubscribe any time
Related stories